Şener Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, BTSO öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Bursa Food Point’ Ur-Ge Projesi kapsamında Merinos AKKM’de açtıkları stantlarında açıklamalarda bulundu. Bu projede yer almak isteyen 250 firma arasından gerçek alıcıları burada buluşturduklarını ifade eden Sayılgan,” Bursa’nın kendi üreticileri, kendi değerleri olan, insan sağlığını daha ön planda tutan firmalar burada stant açma fırsatı buldu. Çünkü buradaki firmalar Dünyadaki yüzümüz olacak ve Türkiye’yi temsil edecek hal böyle olunca bizler burada büyük titizlikle firmalar seçilerek buradaki yerlerini aldı. Bunun en temel nedeni de ihracat yapıldığında gerçek manada Türkiye’nin ve Bursa’nın değer verdiği değerleri ön plana alabilmek ve ihracatı daha yüksek seviyelere çıkarmak. İhracatı gerçekleştirirken buradaki en önemli faktör hem ticaret yapmak hem de karşı tarafa kendimizi tanıtmak” dedi.
“BURSA’DAN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI”
1993 yılında başlayan üretim sürecinin gelişerek günümüze kadar geldiğini ifade eden Sayılgan,”İlk yıllarda sadece pekmez olan üretimimize sırasıyla reçel, helva, lokum, kakaolu fındık kreması ve tahin ilave edildi. Kuruluşumuzun ilk yıllarında sadece Konya ve Bursa’da faaliyet gösteren bir firma hüviyetinde iken günümüzde gerek bölge müdürlükleri ile gerekse Türkiye genelinde birçok bayisi ile kurumsal bir marka haline gelmeyi başardık. Kuruluşundan 2010 yılının ikinci yarısına dek üretim Konya’da yapıldı. 2010 yılının ikinci yarısından sonra bünyemizdeki yapısal değişikliklerle beraber üretim yeri üretime dair tüm yeniliklerle birlikte Bursa’ya alındı. Yenilenen yapı, yeni üretim merkezi ve artan kalite anlayışımızla birlikte Bursa’dan ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmekteyiz” diye konuştu.
YABANCI FİRMALARA EĞİTİM PROGRAMI
Şener markasına birçok ortaklık teklifi geldiğini ve hatta Suudi Arabistan’dan yer ve arsa gösterilerek yer teklif edildiğini, şirket alarak dağılmayı göze alamadıklarını belirten Sayılgan, “ Bu teklifleri kabul edemeyeceğimizi karşı tarafa ilettiğimizde oradaki yetkililer kendilerine iş öğretilmesi talebinde bulundular. Şuanda fabrikamızda Medine’den gelen iki usta 4 aydır, eğitim görüyor onlara iş öğretiyoruz ve bunu yaparken de hiçbir karşılık beklemeden eğitimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
GIDA İHTİYACININ YÜZDE 62’Sİ BURSA’DAN
Türkiye ve Ortadoğu’nun gıda ihtiyacının yüzde 62’sini Bursa’nın karşıladığına vurgu yapan Sayılgan, Bu gerçeğin farkında olunması gerektiği ifade etti. Sayılgan, Türkiye’nin ve Bursa’nın bu kıymetini önemi anlatmak için burada ve farklı projelerde yer aldıklarını ifade ederek: “BTSO’nun başlatmış olduğu bu Ur-Ge programıyla beraber yavaş yavaş bu Bursa gerçeği su yüzüne çıkıyor. Taze meyve sebzede Bursa, yüzde 62 ile çok iyi bir konumda olmasına rağmen bu oranın daha da artarak ithalat ve ihracatta daha güçlü bir Bursa için bizlerde tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Şener Gıda’nın ve aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların için şuandaki temel sorunlarından birinin de Türkiye’deki çilek ve ahududu üretiminin her geçen gün azalması olduğunu vurgulayan Sayılgan, Mısır’da, Bosna Hersek’te, Makedonya’dan çilek ithal ettiğimizi ve kendi değerlerimiz korumamız gerektiğinin altını çizdi.
TİAGO ÇİLEĞİ’NE BÜYÜK DESTEK
Özellikle gıda sanayisinde rağbet gören tiago cinsi çileğin, üretiminin artırılması amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Sayılgan,”Tiago cinsi çileğine büyük önem verdik bu anlamda firma olarak 500 bin fide diktirdik. Şener reçellerinin bir özelliği de tiago çileği olması, bunun kimse farkında değil ama en çok reçel satan firma biziz. Tüketici bu çileği bilmiyor ama o tadı damakta bıraktığı his Şener Gıda’yı farklı kılıyor. Diğer çileklerin ömrü ortalama 10-15 yıldır fakat Tiago çileğinin ömrü 3 yıl. Tiago çileğe desteklerin hem belediyeler, sanayi odaları ve STK’lar tarafından desteklenmeli ve böylece yeni bir başlangıç yaparak daha sürdürülebilir hale gelmesi için çalışmaları bizler devam ettireceğiz.” diye konuştu.
“BURSA’NIN DEĞERİNİ BİLMELİYİZ”
Sayılgan Bursa’nın birçok değeri olduğunu ve tarım alanlarına gereken önem verilirse, gelecekte sadece Türkiye değil, Dünya’nın önde gelen şehirlerinden bir haline geleceğini vurgulayarak şunları söyledi, ” Bursa’da nerede ne ekiyorsanız, karşılığını alıyorsunuz. Bursa’nın değerleri çok fazla, BTSO olarak da biz bunu her gün dillendirip, tanıtımlara devam edeceğiz önümüzdeki zamanlarda da inşallah Bursa’da hiç kimsenin yapamayacağı bir gıda fuarını TÜYAP’la gerçekleştireceğiz. Hedefimiz BTSO olarak Food Poin’ti de bir dünya markası haline getirmek.”
TÜRKİYE’NİN BİR NUMARASI ‘BURSA’
Bursa Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu Bursa Food Point’ kurumsal kimliğiyle Ur-Ge Projesi kapsamında düzenlenen alım heyeti programı ile 34 ülkeden 160 firma temsilcisinin burada buluştuğunu ifade etti. BTSO’nun 2013 yılından itibaren kümelenme faaliyetlerin başladığını vurgulayan Hatipoğlu, “Kümeleri Ur-Ge programlarına geçirmeye başladık. Uzay Havacılık Savunma, Raylı Sistemler, Makine, Kompozit, Kimya, Gıda, Tekstil, Bebek Çocuk, Yenilenebilir Enerji dahil olmak üzere 10 Ur-Ge projemiz var. Geçtiğimiz gün BTSO olarak aldığımız kararla 3 tane daha yeni Ur-Ge projemiz olacak. Bu anlamda birçok sektörden Ur-Ge istekleri alıyoruz. Ur-Ge işin başlangıcı aslında Ur-Ge’leri, büyük kümelere dönüştürmek gerekiyor. Ur-Ge projeleri kapsamında Türkiye’de en fazla proje gerçekleştiren şehir Bursa. Her geçen gün üstüne katarak tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.