Ramazan sofralarının olmazsa olmazı hurma, bu yıl Çin’in yoğun talebi nedeniyle arzda sıkıntı yaşatıyor. Pazarda ikinci sınıf kategoride yer alan İran Hurması’nın dahi ciddi prim yaptığını vurgulayan Şener Helva Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, “Ramazana sayılı günler kalmasına rağmen aylar öncesinden ithalat prosedürlerini tamamlayan firmalar ürünlerini almakta sıkıntı yaşıyorlar” dedi.
Hurmayı şeker konsantresi ve yan ürün olarak kullanan Çin, bu yıl dünyadaki hurma rekoltesinin önemli bir bölümünü satın alarak piayasalardaki dengeleri bozdu. Geçen yıl da benzer bir tablonun yaşandığını ancak bu kadar yüksek volümlere çıkmadığının altını çizen Şener Helva Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, “ Bir yıl öncesinden tüm ithalat bağlantılarını yapmamıza, ödeme planlarını gerçekleştirmemize rağmen, teslimatta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ramazan’a sayılı günler kalmasına karşın gecikmeler market kanalında sıkıntıya yol açtı. Neyse ki tüketici mağdur etmeyecek girişimlerde bulunduk” dedi.
Çin’in yoğun talebi ile hurma pazarında ikinci kategori ürün olarak kabul edilen İran Hurması’nın bile ciddi prim yaptığının altını çizen Sayılgan, “ Ortadoğu’daki dalgalanmalar da belirleyici oldu. Sevkiyat zinciri ister istemez etkilendi. Malımızın hala yarısını alabildik. Herşeye karşın fiyatlar da geçen seneye göre anlamlı bir artış oluşturmamaya kararlıyız. Tunus pazarından getirdiğimiz birinci sınıf hurmalarımızı tüm gecikmelere karşın pazara sunuyoruz. Ramazan’ın tadının kaçmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Sayılgan, tüketicileri aldıkları ürünün menşei konusunda dikkatli olmaları konusunda da uyardı. Ürdün Hurması’nın görüntü itibariyle Tunus Hurması’na çok benzediğini belirten Sayılgan, “İki ürün lezzet olarak çok farklı görüntü olarak aynı ama Ürdün Hurması fiyat olarak Tunus Hurması’nın yarı fiyatıdır” dedi.